Vianočný kapor
K našim Vianociam neodmysliteľne patrí kapor. Každému z nás už niekedy plával kapor vo vani, snáď každý si schoval šupinku pre šťastie.
Kde sa tradícia kapra vzala? Ryby o Vianociach sa jedli už v 17. Storočia, avšak tento zvyk bol rozšírený až v storočí dvadsiatom. Najprv sa kapor pripravoval varený v octe, víne alebo lekvár, potom sa zacelí smažiť.
Vianočný recept - Kapor v zlatých šupinách
Ingredience: 600 g porciovaného kapra, 2 vajcia, 30 g škrobovej múčky, 100 ml mlieka, 50 g hladkej múky, soľ, drvenú rascu, 250 g kukuričných lupienkov, olej na vyprážanie, citrón
Příprava: Porcie kapra osoľte a okmínujte. Z vajca, škrobu, múky a mlieka vyšľahajte cestíčko. Do cestíčka pridajte soľ. Karpa obaľujte v cestíčku a potom v kukuričných lupienkoch. Kapra potom smažte na panvici na miernom ohni, potom ho dopečte v rúre približne 15 minút pri 90 stupňoch. Dobrú chuť!